Recepten van Hongaars boerinnetje:

Geen culinaire hoogstandjes, gewoon zoals wij hier eten op zijn Hongaars met een Nederlands sausje, Of Hollands, met een snufje Hongaars.....

zondag

tomatenjam

Omdat ik stik van de tomaten en je op een gegeven moment wanhopig wordt omdat de tomaten op brood, de tomatensoep en de tomatensalades je je neus uitkomen, kreeg ik een welkome tip van haar, die zij op haar beurt ook weer van een vriendin die dezelfde noodsituatie aan de hand had, gekregen heeft. Namelijk tomatenjam. Tja, je moet wat verzinnen, als je dagelijks een kilo tomaten plukt. Maar het bestaat echt en het is nog zalig ook. Pittig in combinatie met zoet. Lekker met een stukje geitenkaas of een broodje,als hapje tussendoor. Recept: Nodig:
• 1 kilo tomaten • 500 gram suiker • 4 flinke tenen knoflook • 3 hete pepers • 2 grote uien • Sap van een grote citroen
De tomaten moeten worden ontveld (door ze even te koken en daarna in koud water te leggen gaat dit heel gemakkelijk) en de harde kern moet eruit gesneden worden. De rest snijd je aan stukjes en gooit het in een pan met een dikke bodem. snijd alvast de pepers aan hele fijne stukjes, ook de uien en de knoflook,zodat alles klaar ligt. Breng de tomaten aan de kook,blijf continu roeren met een houten lepel. Voeg dan de suiker toe en wanneer die gesmolten is, de rest van de ingredienten, knijp het sap uit de citroen(pas op dat de pitjes er niet invallen) Vuur laag zetten en laten pruttelen, ik heb continu om de 4 minuten geroerd, anders brandt het aan. na anderhalf uur was het dik genoeg,maar dit hangt een beetje af van de tomaten,kan iets langer of korter zijn. Giet de jam in brandschone potten en sluit ze af, bewaren op een koele, donkere plaats en je kunt het maanden goed houden.

3 opmerkingen:

  1. Ayfer Turhan-Ertekin22:48

    Wat heb je dit overzichtelijk gedaan, mijn complimenten, of ik het ga maken weet ik niet, maar vond het wel erg leuk om het van jouw te horen, en lezen. Gr. Ayfer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ayfer Turhan-Ertekin22:49

    Leuk en praktisch hoe je het heb beschreven

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Linda

    Ga het ook eens proberen niet met zelfgeplukte tomaten maar gewoon die uit de winkel.

    Heb je nog meer lekkere recepten?

    Groetjes Anja

    BeantwoordenVerwijderen